Дегустация и винена култура
Развитие на сензорната чувствителност
за повече удоволствие от виното и живота 😛
Ако искате да се научите да:
- оценявате и говорите интересно за виното
- повдигате имиджа си пред бизнес-партньорите и другия пол
- повишите социалния си статус
- познавате пазара на вина и избирате най-доброто съотношение цена – качество
- срещате нови интересни хора.
Цели на тренинга
Целта на курса е да ви даде следните знания и навици:
- да знаете основните моменти при производство на вино
- да познавате качествените характеристики, видовете и категории вина
- да сравнявате и оценявате качествата на виното
- да усвоите и свободно да използвате терминологията за описание на вината;
- да различавате и коментирате различните ароматни, вкусови и технологични характеристики на вината
- да познавате стиловете вина и винените райони в България
- да съчетавате виното и храните.
Начин на работа:
Обучението е с продължителност 18 часа, разпределени в 6 лекции с практически упражнения по дегустация. Селекцията на вината е съобразена със съдържанието на теоретичните занятия. След всяка лекция се дегустират и обсъждат 6 до 8 вина – общо 45 вина.
Водещ:
Д-р Неда Проданова – енолог с 30 годишна практика в производството на вино. През 1999г. организира първият в България курс по дегустация, като за целта създава своя авторска програма. От тогава тя е провеждана над 100 пъти.
Автор е на книгата “Дегустацията или как да опознаем виното”, преиздадена за трети път.
В момента д-р Проданова е консултант и/или автор на едни от най-продаваните в България качествени вина – на кои точно ще научите на курса;)
Програма
1. Общи характеристики на понятието “вино”.
Видове и категории вина.Понятието “тероар” и значението му за характера на вината. Общи понятия за състав на виното по групи вещества и влиянието им върху вкусовите характеристики на виното.
Практическо упражнение – дегустация и коментар на 8 вина.
2. Дегустацията като метод за оценяване на вината.
Сетива и усещания. Основни органолептични показатели. Техника на дегустацията. Последователност при дегустацията. Видове дегустация. Използвана терминология. Терминология при описание на качествените характеристики.
Практическо упражнение – дегустация и коментар на 8 вина.
3. Ароматите на вината.
Групи аромати и класифицирането им. Ароматичните нюанси. Произход и систематика на ароматите. Дефекти при вината.
Практическо упражнение – дегустация и коментар на 8 вина.
4. Основни познания по технологията на производство на вината.
Зрялост на гроздето. Понятия за технологията на производство и отглеждане на бели, розови и червени вина. Влияние на технологията въху органолептичните параметри.
Практическо упражнение – дегустация и коментар на 8 вина.
5. Винените сортове.
Интернационални и местни сортове. Технологични характеристики. Характерни качествата и аромати на вината в зависимост от сорта.
Практическо упражнение – дегустация и коментар на 8 вина.
6. Специални вина.
Пенливи и десертни вина. Понятие за райони и начини на производство.
Сомелиерство. Съчетаване на вината в зависимост от храната.
Практическо упражнение – дегустация на 3 пенливи и 3 десертни вина.
-
Дати на провеждане:
13, 14, 16, 20, 21 и 23 май 2019
Формат на провеждане:
Понеделник, вторник и четвъртък от 18:30 до 21:30 ч.
Място:
София, Учебен център на Института по НЛП, ж. к. Хиподрума, бул. „Цар Борис III” N 81, секция „офиси“, вх. В, ет.4, офис 11 Вижте картата
Водещ:
Неда Проданова
Цена:
При записване до 30 април 2019 – 399 лв
След 30 април – 469 лв (ДДС не се начислява)Броя на участниците е ограничен на 12. Участие се заявява с предварителна регистрация до изчерпване на местата.