Моделираш живота!

Флирт в бизнеса - начин на употреба

06.02.2017

Флирт и бизнес. Изглежда ви несъвместимо?

Всъщност не е! Повечето от нас го използват, за да разведрят атмосферата в офиса. 

Други, по-умели, го използват и за да склонят някого от противоположния пол да обърне по-голямо внимание на поставена от тях задача. Всички знаем и за силата на комплиментите, както и това, че позитивните и атрактивни хора винаги се ползват с предимство. 

Наясно сме, че около красивите жени винаги има мъже, които съдействат. И че към мъжкарите в офиса колежките рядко използват думата „не“.

Звучи ви манипулативно?


Донякъде е, но всичко зависи от дозировката, която превръща елементарното „слагачеството” в умела игра, будеща харесване и уважение. Тази статия ще изясни кои елементи на флирта са допустими в бизнеса. Как да ги използваме така, че да не си навличаме проблеми и  двусмислено разбиране, а да постигаме желание у събеседника да съдейства.


Да започнем от самото начало.

Защо флиртът влияе?

Флиртът е инстинктивно поведение. Всички инстинкти предизвикват силна емоционална реакция. В природата флиртът се използва като демонстрация на сила и способността да имаш здраво поколение. Т.е. предимно е свързан с възпроизводството. При човека флиртът се използва, за да се предизвика „харесване” ,”настроение”, за да си погалим егото. Тъй като е инстинкт, реакциите са мигновени и хората започват да изпитват жив интерес, желание да ви помогнат с каквото могат, да искат да са по-дълго време в разговора с вас,  да търсят „пресечни точки”, а не конфлити, както и да правят малко повече компромиси.

Какви са опасностите?

Ако искате да привлечете човека отсреща за свой партньор в личен план, флиртувайте смело! Но ако го използвате, за да предизвикате харесване, добро отношение и желание да ви съдействат - особено с хора, с  които сте в бизнес отношения, рисковете са много.

Знаем, че шефът би станал по-услужлив към по-привлекателна служителка. Но въпросната  може да си навлечете и „предложения с двоен характер”, които да се чуди как да отбие. Или пък просто отношение към нейната физика, докато компетентностите й  да останат на заден план и дори да бъдат подценени. Мъжете пък попадат в друг капан. Използвайки флирта, получават съдействие от жената. Но ако няма дозировка, тя започва да иска да е с тях в личен план. От там връщането в  чисто работни отношения става изключително трудна задача. А и всички знаем, че излъганата жена може да е доста отмъстителна.

Как да използваме силата на флирта в бизнеса, без да компрометираме себе си?

Флиртът трябва да стане осъзнато поведение, за да можете да го контролирате.

Трябва да сте пределно наясно кога флиртувате и кога не. Трябва да се научим да разпознаваме всички флирт сигнали, както и да ги използваме. Това включва: езика на тялото, интонация, глас, позициониране в пространството. Така ще можем да предизвикваме и да не предизвикваме сексуален интерес.

Флиртът в бизнеса има правила.

Флиртът трябва да се прекъсва.

Тече бизнес среща, на която тематиката е сериозна. Уместно е да има само малки вмъквания на флирт елементи.

Например: Говорейки сериозно по дадена тема, можете да погалите косата си, при което изражението остава строго. Или при обсъждането на проценти да използвате думи с двоен характер: ”вдига”,”сваля”,”стига до край”, всичко това придружено с лека усмивка. След което прекъсвате играта и отново ставате сериозни.

Жените често използват и кръстосване с крака  „с леко напрежение” , което насочва погледа на събеседника към краката ви. При това обаче избягвайте очен контакт. Така, че поведението ви да не се изтълкува като лично. ;)

Това са така наречените полусигнали, които само загатват флирт, но никога няма да подкопаят компетенцията ви. Можете да използвате и облеклото. Мъжка риза, която подчертава бицепсите ви, но пък е изключително строга като цвят и модел. За жените. Рокля, която е прилепнала, подчертавайки формите ви, но е с бизнес дължина и само загатва без да разкрива нищо.

Тези и някои други хитринки предизвикват  в събеседниците ви харесване и любопитство и само спомагат за безупречната ви репутация.

Институт по Невро-лингвистично програмиране - NLP.bg