Моделираш живота!

Възбуди Коледния дух – НЛП техника за празниците

13.12.2016

 Срещали ли сте хора, на които им казвате „Весела Коледа!“, а те отговарят: „Аз не празнувам Коледа?“.

 По коледните празници преди година, аз срещнах мой близък приятел. С него не се бяхме виждали от много време, спомням си че преди години стартираше успешен бизнес. Коледното настроение ме беше обхванало и с усмивка му казах: „Весела Коледа“, а той ядосано ми отговори „Аз не празнувам Коледа“. Какво се случваше в този момент? Какво му е? Запитах се и продължих по пътя си.

По-късно попитах мои близки и познати „Какво е за тях Коледа?“. За повечето от тях е повод да се съберат със семейството, да споделят своите пожелания и да зарадват някого с подаръци. За тях Коледа не би била по-приказна и бяла, дори и всичкият сняг на света да завали. 

Питали ли сте се какво е Коледа за Вас?

„Коледа е разположение на духа“

Когато наближава Коледа с мен се случва нещо, променя се състоянието на духа ми, той започва да се зарежда все повече с падането на първия сняг, появата на приказните украси по витрините и блещукащите светлинки нощем.

Котва ли е духът на Коледа?

Котвата в НЛП (невро – лингвистично програмиране) е нещо, с което ние свързване дума, място, събитие и т.н. Примерно, били сме лятото на почивка в Созопол и сме изкарали страхотно. От този момент нататък мястото се превръща в положителна котва. Но, ако преживяването ни там е било негативно – котвата е отрицателна.

Между другото можеш да използваш техниката и за друг празник/повод, към който имаш отрицателно отношение.

Колко често ти се случва да чуеш мелодия, да попаднеш на познато място и да усетиш аромат, който те пренася в детските години, когато баба е приготвила вкусните сладки и с приятели сте си играли необременени и усмихнати. А може би в забързаното ежедневие си припомняш моментите около празничната трапеза, смеха и закачките на възрастните, придружени от веселия детски глас.

Това са мощни тригери, които закотвят спомените силно вътре в нас. Понякога поведението ни се задейства отрицателно. Може би гледката или звука на самолет връщат към вас интензитета на болката в ухото ви, която се усеща при излитане и кацане на самолет.

Този вид преживявания може да доведе до негативно състояние на духа. Да се върнем към моя стар познат. За него Коледа се е превърнала в отрицателна котва. Може би, в миналото му се е случило нещо ужасно и тъжно по време на този светъл празник.

Това остана зад гърба ми, не успях да му помогна и изненадващо вчера ми се отдаде възможност да помогна на моята приятелка Гери, която срещнах. Прекарахме няколко страхотни часа заедно и тя ми каза: „Аз мразя Коледа!“. Тогава я попитах: „Защо?“.

Тя сподели: „Като бяхме деца, за мен това беше най-прекрасното време прекарано с моите родители. Намразих Коледа, когато те починаха в катастрофа.“

Така за Гери Коледа е станала отрицателна котва.

Дали при теб  е така, не знам… ако и за теб Коледа е отрицателна котва, заради преживяване в миналото, колкото и да е тъжно, разбирам те,  но то е останало там.

Време е да отгърнем нова страница. По-празнична, по-цветна, по-усмихната. Не откъсвай предишните листове. Те са причината ти да си това, което си и книгата да е това, което е.  

Нека духът на Коледа за Вас е една положителна котва.


С отгръщането на нова страница в своята книга ти ще направиш първата стъпка към превръщането на отрицателната котва в положителна. Защо не опиташ с някои НЛП-и техники? Можеш да се допиташ до добър НЛП Практик, за да ти е по-лесно. Знаем, че ежедневието ти е натоварено, за това можеш първо да опиташ и сам.

Ако в семейството или там където ще празнувате, вие сте жертва на насилие, тази техника няма да Ви помогне. Трябва да потърсите специализирана помощ. Ако нещата при Вас не са толкова сериозни опитайте сами. Ето стъпките:

 

1.       Припомнете си в съзнанието всички хубави моменти от Коледа, които искате отново да преживеете. Ако никога не сте имали такива, припомнете си друг празник – рожден ден, имен ден, завършване, сватба, раждането на детето ви или друг момент, в който сте изпитали изключително блаженство или възбуда.


Спомнете си възможно най-мощния положителен момент, точно той може да стане вашата котва.

2.       Доколкото е възможно го преживейте в ума си. Представете си, че имате дистанционно, с което да управлявате този момент. Вижте отново празника. И с дистанционното стопирайте върховния момент и го запечатайте като снимка в ума си.

3.       Увеличете картината в двоен размер и добавете яркост и цветове. Чуйте това, което сте чували тогава. Увеличете звука. Почувствайте това, което сте чувствали тогава и засилете чувствата.

4.       Сега, когато сте във върховия момент на емоцията, засилете това усещане и направете положителна котва.
Например с опакото на дясната си ръка докоснете лявото си коляно или докоснете палеца и безименния пръст на едната ръка. Когато чувството започне да утихва отпуснете ръката.

5.       Сега излезте от това състояние. Спомнете си регистрационния номер на колата. В кой апартамент сте. В кой блок живеете.
Спомнете си неутрално състояние или поговорете за кратко с някой приятен човек. След това тествайте котвата чрез повтаряне на упражнението с опакото на дясната си ръка като докоснете лявото си коляно или докоснете палеца и безименния пръст на едната ръка (това което сте избрали).

Забележете какво се случва с вас сега. Какво усещате? Как се връща състоянието на пиковия момент от празника.

6.       Ако котвата е слаба или не е това, което очаквахте, повторете предишните точки докато не се получи желаното състояние. Можете да направите същото и с други приятни за вас събития (рожден ден, имен ден, раждане на дете и пр).

7.       Ако котвата е добре направена, то тя ще продължи дълго време. Редовното й повторение, ще гарантира нейната трайност.

8.       Сега свържете Коледа с котвата, която създадохте. Когато си спомните за Коледа включете котвата. Какви са сега чувствата ви спрямо Коледа?

  

Нека поговорим и помислим още малко за Коледа...

Как да подсилим коледния дух?

Моите детски спомени от Коледа например са много щастливи, но аз виждах моментите, разбира се, просто през очите на едно дете. Получаването на многото подаръци, търсенето им навсякъде вкъщи, пълната трапеза с много гости...

Ще направя всичко възможно занапред да задържа усещането за празника по същия начин. С мъжа ми си ускрасяваме зеленото дръвче, купуваме и опаковаме подаръци и ги слагаме под елхата.

Приготвяме вкусна вечеря и очакваме приятелите си на гости.

Нека никога не забравяме, че да бъдеш щастлив в духа на Коледа е напълно възможно.

Достатъчно е, това че сме заедно със семейство и близки в тези моменти.

 

Весела Коледа и щастливи празници!

 

На всички, които и където и да сте, празнувате или не, пожелавам щастливи коледни празници, спомняйки си през цялото време, че това е състояние на духа. Бъдете в настоящия момент и го пазете!

 

Избрано от блога

 • Как да излизаш като симпатичен победител от словесни атаки в офиса

  Когато седнеш върху таралеж, задникът ти не мисли как се чувства таралежа!   Алармата...

  ...повече »
 • Завърши 11-ият НЛП Мастър

  На 22.01.2017г. в Институт по НЛП завърши 11-ият НЛП Мастър.  Мастърският курс завършва със...

  ...повече »
 • Как да се презентираме пред шефа, за да станем неговия любим служител

  автор: Кирил Христов Защо се случва да работим здраво, да полагаме повече от необходимите усилия и...

  ...повече »
 • Тайните на еротичния глас, как да възбудим интерес към себе си

  От край време мъжете и жените търсят начин да привлекат срещуположния пол. Гласът е едно от...

  ...повече »
 • Възбуди Коледния дух – НЛП техника за празниците

   Срещали ли сте хора, на които им казвате „Весела Коледа!“, а те отговарят: „Аз не празнувам...

  ...повече »
 • Кажи ми, къде отиваш?

  Защото един мъдър човек преди време ме научи на ценен урок. Защото имах нужда от осъзнаване,...

  ...повече »
 • А ти как спа?

  Поредната безсънна нощ. За последните няколко дни мога да събера часове сън като за един нормален....

  ...повече »
 • Как да разберем какво е важно за събеседника, за да го мотивираме да направи това, което искаме от него

  ...повече »
 • Как да се справим с дискомфорт и да създадем нагласа за съдействие

  Когато чуят „Хипноза“, повечето хора си представят часовник на верижка, размахван от човек в черни...

  ...повече »
 • Как да подобрим представянето на софтуерни инженери с методи на НЛП

  Изследване на Института по НЛП бе представенo на 35-та международна конференция на EANLPt...

  ...повече »
 • << Първа < Предишна 1-10 11-20 21-21 Следваща > Последна >>
Институт по Невро-лингвистично програмиране - NLP.bg